Diastasis Recti Nedir? – 2023 – Neden Olur? (Güncel Bilgi)

Diastasis recti, karın kaslarının arasındaki bandın (linea alba) genişlemesi veya yırtılması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, karın kaslarının birbirinden ayrılmasına ve bir veya daha fazla parmak genişliğinde bir boşluk oluşmasına neden olabilir.

Diastasis Recti Nedir? – 2023 – Neden Olur? (Güncel Bilgi)

Diastasis recti, karın bölgesinin ortasında birleşen ve ‘baklava’ veya ‘six pack’ olarak bilinen rektus abdominis isimli kasların ayrılması ile ortaya çıkan medikal bir sorundur. Hamilelik döneminde bebekle birlikte büyüyen ve genişleyen rahim, karın bölgesindeki kasların da gerilmesine neden olur. Karın bölgesinin orta hattından uzanan lifli yapı olan Linea Alba’nın fazlaca gerilmesi, diastazis rekti sorununun temel sebebidir.

Karın kaslarının ayrılması sorunu (diastazis rekti) sadece hamile anne adaylarında değil, erkekler ve bebeklerde de görülebilmektedir. Bebeklerde genellikle bu durum doğuştan bir bozukluk şeklinde olarak ortaya çıkar. Erkeklerde ise ilerlemiş yaş, önemli kilo değişimleri veya karın bölgesi kaslarındaki basınçta aşırı artışlara sebebiyet veren ağırlık kaldırma veya kalıtsal kas güçsüzlüğü gibi nedenler diastazis rektiye neden olabilmektedir. Ancak karın kaslarının ayrılması sorunu en yaygın olarak yeni doğum yapmış kadınlarda görülür.

Doğumdan Sonra Diastasis Recti Neden Olur?

Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi ile birlikte büyüyen rahim, rektus abdominis kaslarının bağlanma açısını değiştirirken uzamasına neden olur. Aynı zamanda hamilelik döneminde değişen kas ve eklemlere uyum sağlamasına yardımcı olması için salgılanan relaksin hormonu, içerideki bağ dokularının yapılarında da değişimleri tetikler. Linea Alba dokusunda hormonal değişimlere bağlı gerilmeler ve karında haftalar ilerledikçe artan gerginlik, rectus abdominis kaslarının da ayrılmasına neden olabilir. Özellikle fazla kilo, hamilelik döneminde obezite, çoğul gebelikler de hamilelik döneminde karın kaslarının olumsuz etkilenmesinin yaygın nedenleri arasındadır.

Diastasis Recti Neden Olur?

Diastasis Recti Neden Olur?

Diastasis recti’nin nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Hamilelik: Hamilelik sırasında, artan ağırlık ve büyüyen rahim, karın kaslarını gerer ve linea alba’yı zayıflatabilir.
  • Aşırı kilo veya obezite: Aşırı kilo veya obezite, karın kaslarına ek baskı uygulayabilir ve diastasis recti riskini artırabilir.
  • Ağır kaldırma: Ağır kaldırma, karın kaslarına aşırı yük bindirebilir ve linea alba’yı zayıflatabilir.
  • Yaşlılık: Yaşlandıkça, karın kasları ve bağ dokusu doğal olarak zayıflar. Bu da diastasis recti riskini artırabilir.

Diastasis Recti Belirtileri?

Diastaz rektinin en sık görülen belirti, özellikle karın bölgesi kaslarının gerilmesi veya bastırılması ile midede oluşan bir kabarıklıktır. Aşırı şişkinlik, gıda tüketimi ve hatta su içmede bile karnın dışarı çıkma durumu görülebilir.

Diastasis recti’nin belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Karın bölgesindeki bombeleşme veya çıkıntı
  • Karın kaslarında zayıflık veya gevşeklik
  • Karın kaslarında ağrı veya rahatsızlık
  • Karın kaslarında güçsüzlük

Diastasis Recti Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Yanlış egzersiz hareketleri ve karnı zorlayacak çeşitli aktiviteler, karın bölgesi kaslarının deforme olmasının en belirgin sebeplerindendir. Ancak bir uzmanın eşliğinde veya tavsiyesi ile yapılacak doğru egzersizler, karın kası ayrılması sorununun belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Eğer doğum sonrası diastazis rekti sorunu yaşıyorsa, öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir hekimden yönlendirme istenebilir veya bir fizyoterapiste danışabilir. Uzman bir fizyoterapist, kişiye belirtileri azaltacak uygun olan egzersizleri ve karın toparlayıcı korse kullanmanızı önerebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, diastazis rekti’nin her bireyde farklı şekillerde ilerleyebileceğinin bilinmesi ve kişiye özel bir tedavi yöntemi için doğru uzmanla çalışılmasıdır. Bunların yanı sıra, karın kaslarının ayrılması sorununun belirtilerini hafifletmek için;

  • Doğum sonrası ilk 6 ay ağır eşyalar kaldırmamak ve bebeği taşırken karın bölgesini zorlamamaya dikkat etmek.
  • Karın kaslarının ani gerilmesini sağlayan hareket ve egzersizlerden kaçınmak.
  • Ağır egzersizlerden uzak durmak.
  • Özellikle nefes egzersizleri yaparak karın içi dokuların güçlenmesini sağlamak.
  • Doktorun önerisi ile diastazis rekti konusunu iyi bilen ve buna göre yönlendirme yapabilen bir fizyoterapist ile çalışmak.

Diastasis Recti Ameliyatı

Karın germe ameliyatlarında; doğumlara bağlı olarak karın kaslarında görülen ayrılma ve deformeler (diyastazis recti) de onarılır. Karın bölgesinin orta hattından iki yana parantez şeklinde ayrılan bu kaslar orta hatta getirilir ve sağlam atılan dikişler ile bu şekilde iyileşmesi sağlanır. İlerleyen zamanlarda oluşabilecek daha büyük deformite ve fıtıklar bu yöntem ile önlenir. Ayrıca vakanın karnının daha düz ve estetik görünümü sağlanır.

Benzer Yazılar

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası